Νέα Προοπτική | Η Διακήρυξη του Συνδυασμού μας

Νέα-Προοπτική-Άργος-Ορεστικό

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Του Συνδυασμού «ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ»

της υπ. Δημάρχου για τον Δήμο Άργους Ορεστικού

ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ-ΤΣΙΑΓΓΟΥ

 

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνδημότες,

Ο Δήμος μας σήμερα είναι στην πιο κρίσιμη καμπή εδώ και πολλές δεκαετίες. Χωρίς να παραβλέπουμε τους εξωγενείς παράγοντες των τελευταίων χρόνων, όπως η πρωτόγνωρη παγκόσμια Υγειονομική κρίση και ο πόλεμος στην γειτονιά της Ευρώπης, θα πρέπει να εξετάσουμε που οφείλεται αυτός ο οικονομικός μαρασμός, που ιδιαίτερα και δυσανάλογα με άλλες παρόμοιες περιοχές, επιβαρύνει τους Δημότες μας.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Χρόνια τώρα η ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας ψάχνει να βρει μια παραγωγική ταυτότητα.

Η μονοεξάρτηση από την Γουνοποιία, μπορεί κάποια εποχή, αν και με σκαμπανευάσματα, να έφερε μια οικονομική ευμάρεια, σήμερα όμως με την μακρόχρονη κρίση της, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Ο πρωτογενής Γεωργοκτηνοτροφικός τομέας δεν έπαιξε τον ρόλο που θα μπορούσε, εκτός από λίγες γεωγραφικές ενότητες, που και εκεί όμως σήμερα φθίνει.

Έλειψαν ή άργησαν οι κατάλληλες υποδομές που θα βοηθούσαν την κατάσταση και αυτές που υπάρχουν έπαψαν να λειτουργούν (ΑΓΡΟΚΑ, Μονάδα επεξεργασίας Καστάνου, Αρδευτικό Γέρμα, Φράγμα και αρδευτικό Ασπροκκλησιάς κ.α.).

Έλειψε μια τεκμηριωμένη καθοδήγηση, κυρίως νέων εν δυνάμει ενδιαφερομένων, για τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι εξελίξεις στην Γεωργία και την Κτηνοτροφία, ώστε να τονώσουμε το ενδιαφέρον τους και να διασφαλίσουμε μια ευνοϊκή εξέλιξη.

Ο Τουρισμός είναι ο μεγάλος ασθενής του Δήμου μας.

Αν και βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από την κατ΄ εξοχήν τουριστική Καστοριά, το τουριστικό αποτύπωμα για τον Δήμο Άργους Ορεστικού, σύμφωνα με τις στατιστικές, είναι μηδαμινό.

Ένα δίκτυο σημαντικών πόλων, που θα μπορούσε να προσελκύσει επισκέπτες έχει υποβαθμιστεί από την Δημοτική αρχή των τελευταίων 13 χρόνων (Ιστορικοί παραδοσιακοί οικισμοί και κτίρια, Μουσεία, Μοναστήρια, Φυσιολατρικές διαδρομές, Προϊστορικές περιηγήσεις, Ιαματικές πηγές κ.α.).

Έλειψε η ανάδειξη τους, η προβολή υπήρξε μηδενική και αντί να λειτουργούν έστω προσθετικά με την Καστοριά, δεν αναφέρονται σχεδόν πουθενά. Κάποιες νέες ΄΄ατραξιόν΄΄ που δημιουργούνται και διαφημίζονται, όπως οι ΄΄εκτός δρόμου αγώνες΄΄, είναι μεν στην σωστή κατεύθυνση, αλλά η προσφορά τους στην οικονομία της τοπικής κοινωνίας είναι πενιχρή.

Η ανοικοδόμηση έχει σχεδόν εκλείψει τα τελευταία χρόνια και αντί να πληθαίνουν η Δημότες μας, καθημερινά αιμορραγούμε, λόγω των μετακινήσεων για οικονομικούς λόγους. Κυρίως των νέων μας. Και σίγουρα αυτό είναι ο,τι χειρότερο για μια περιοχή.

Ναι, έργα μπορεί να γίνονται..

Πάντα όμως γινότανε έργα και μάλιστα πολύ πιο εμβληματικά παλιότερα, σε θητείες προηγούμενων Δημάρχων.

Και καλό είναι να θυμίσουμε κάποια που πραγματικά άλλαξαν την εικόνα του Δήμου διαχρονικά.

Τιμώντας έτσι και τους τότε Δημάρχους Φ.Μαυρατζά, Χ.Ανανιάδη, Ι. Ζάχο, Σ. Γιαγκόπουλο, Ν. Τοτονίδη, που η τακτική των σημερινών τους έχει οδηγήσει στην αφάνεια.

Έργα καθοριστικά όπως :

Η επέκταση του Σχεδίου Πόλεως με τις παράλληλες Υποδομές, η οδός Γιαγκοπούλου, ο Περιφερειακός του Άργους, το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο, το Γήπεδο Μπάσκετ, τα Λουτρά της Αμμουδάρας, το Κέντρο Χρονίων Παθήσεων, η ολοκληρωμένη Ύδρευση και Αποχέτευση, τα Δημοτικά Σφαγεία, η ΑΓΡΟΚΑ, το Φράγμα και το αρδευτικό του Βράχου, οι μαζικές Υποδομές σε Σχολικά Κτίρια, ο Πεζόδρομος που όλοι χαιρόμαστε σήμερα, η ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους και το Μουσείο στο Νόστιμο, η κτιριακή υποδομή του Λαογραφικού Μουσείου που επί 13 χρόνια δεν λειτουργεί, οι Εργατικές Κατοικίες, το Πολιτιστικό Κέντρο με το Αρχαιολογικό Μουσείο που επισκέφτηκαν ακόμη και Πρωθυπουργοί.

Αναφερόμαστε σε παλαιότερα έργα σημαίες για να αντιληφθούμε που σταματάει η πραγματικότητα και αρχίζει ο μύθος της σημερινής υπεροψίας !!

Από την άλλη ποιος μπορεί να ισχυριστεί, ότι τα 13 τελευταία χρόνια, παρατηρείται κάποια σημαντική αλλαγή στο Άργος; Γιατί στις Δημοτικές Ενότητες οι παρεμβάσεις είναι πενιχρές.

Ποια είναι η προσθετική αξία των εκατομμυρίων ευρώ που δαπανήθηκαν; Τι προσέδωσαν στην τοπική πραγματική οικονομία;

Εμείς μιλάμε με έργα, μας λένε…

Και εμείς απαντάμε με τα εκατοντάδες άδεια καταστήματα, με την ανέχεια μιας πολύ μεγάλης μερίδας των Δημοτών μας, με την γήρανση και μείωση του πληθυσμού μας, με την μετανάστευση εκατοντάδων νέων μας, με την ερήμωση των χωριών μας. Απαντάμε με την έλλειψη ορθολογικού Προγραμματισμού με αποτέλεσμα το χειρότερο εσωτερικό οδικό δίκτυο της Χώρας, τα υψηλά δημοτικά τέλη, την απομόνωση του Δημότη από τον Δήμο και με πολλά άλλα που οδήγησαν στον οικονομικό μαρασμό την περιοχή μας τα τελευταία 13 χρόνια !!

ΤΟ ΑΥΡΙΟ

Αυτό που έχει ανάγκη ο Δήμος μας είναι τα Αναπτυξιακά, τα Παραγωγικά έργα. Αυτά που δίνουν προσθετική αξία στην τοπική οικονομία, συμβάλλουν στην επιχειρηματικότητα που τονώνουν την απασχόληση και μας κρατάνε στον τόπο μας.

Εμάς σήμερα και τα παιδιά μας αύριο.

Είναι επομένως μία διαφορετική πολιτική αντίληψη από αυτή που διακατέχονται οι σημερινοί και επέδειξαν όλα αυτά τα χρόνια.

Είναι η δική μας ανθρωποκεντρική αντίληψη και όχι η εγωκεντρική της σημερινής Δημοτικής αρχής !!!

Αυτή που θέλει ένα Δήμο ζωντανό, ένα Δήμο ελκυστικό.

  • Ελκυστικό για τους Δημότες του..
  • Ελκυστικό για τους επισκέπτες..
  • Ελκυστικό στην επιχειρηματικότητα..

Πάνω σε αυτές τις αρχές στήνουμε το πρόγραμμα μας, σύμφωνα με αυτές θα προχωρήσουμε.

Ειδικά όμως για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και επειδή ακούσαμε τον Δήμαρχο να τις υποβαθμίζει λέγοντας ότι αυτά δεν είναι θέματα ενός Δήμου, ένα έχουμε να του πούμε.

ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ !!!                            

Στα πάντα μπορεί να συμβάλλει ένας Δήμος. Αρκεί να μην είμαστε μοιρολάτρες, αρκεί να έχουμε τόλμη και φαντασία.

Να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, να τα προβάλουμε και να προσεγγίσουμε εν δυνάμει επενδυτές. Να προβάλουμε το Βιομηχανικό μας πάρκο, το μοναδικό στην Περιφέρεια, που μαζί με το Αεροδρόμιο αποτελούν το κατ’ εξοχήν δίπολο προσέλκυσης επενδύσεων.

Επενδύσεων που ήδη δρομολογούνται για την Περιφέρεια μας σήμερα, λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης την εποχή που διανύουμε.

Πράγμα το οποίο ήδη κάνει η καθ΄ όλα άξια επικεφαλής μας.

Που έχει αναπτύξει σχέσεις, επαφές και συνεργασίες με τα ανώτερα κλιμάκια στην Διακυβέρνηση της Χώρας αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλες οι πόρτες θα είναι ορθάνοιχτες για εμάς.

Και όλοι εμείς μαζί με εσάς τους Συνδημότες μας, θα προχωρήσουμε και θα ανοίξουμε τον δρόμο για την αλλαγή στην πορεία του Δήμου μας.

Όλοι μαζί για μια ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ !!!

Scroll to Top